NHJ-Nieuws

First Authors in the Spotlight

Pim van der Harst (Editor-in-Chief) introduceert een nieuwe rubriek in NHJ: First Authors in the Spotlight. Deze rubriek zet de eerste auteurs in de schijnwerpers, geeft inzicht in de motivatie van hun onderzoek en willen we onze lezers inspireren met hun verhaal over innovatie en toewijding. Lees meer »

Pompen als brug naar CABG

Snelle PCI bij STEMI heeft de noodzaak tot plaatsen van een tijdelijk mechanisch ondersteuning device, waaronder intra-aortale ballonpomp (IABP), vaak overbodig gemaakt. Corstiaan den Uil (Maasstad Ziekenhuis) en collega’s zijn blij dat de IABP echter nog niet is afgeschaft. Lees meer »

Nieuwste editie NHJ

In dit nummer onder andere nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van TAVI-studies, baanbrekende behandelingen voor ventriculaire tachycardie en verbetering van de uitkomsten bij chirurgie en cardiogene shock. Lees meer »

Optimalisatie van de TAVI procedure

Max Rooijakkers (Radboudumc, Nijmegen) en collega’s beschrijven in hun artikel de studieopzet van de gerandomiseerde TAVI XS studie. Deze multicenterstudie onderzoekt of het gebruik van de bovenste extremiteit in plaats van de onderste extremiteit leidt tot een reductie van het aantal klinische relevante bloedingen van de secundaire toegangsweg bij patiënten die een TAVI ondergaan. Lees meer »

Heroverweging behandelopties aorta pseudoaneurysma

Romy Hegeman (Amsterdam, UMC) onderstreept in haar letter het risico van een conservatieve behandeling. De ervaring van de auteurs betreft een enkel centrum met een potentiële behandeloptie, wat geen systematische review is van alle beschikbare behandelingsopties. Lees meer »

Zoektocht naar het onbekende

Joris de Groot (AmsterdamUMC) onderschrijft in zijn commentaar op het artikel van Lisa Verheugl (UMC Utrecht) het belang van registratie van gevallen van idiopathisch ventrikelfibrilleren. Lees meer »

Nieuwste editie NHJ

In dit nummer onder andere een vergelijking van het cardiovasculaire risicoprofiel en de klinische uitkomsten na PCI van etnische minderheden ten opzichte van West Europese patiënten. Lees meer »

Vruchtbaar herstel

Anna van Veelen (Amsterdam UMC) beschrijft in haar casus een 44-jarige vrouw die door onbekende oorzaak van de trap was gevallen. Tijdens de ABCDE-behandeling waren de luchtwegen en ademhaling stabiel zonder ondersteuning. Lees meer »

Versterking door samenwerking

Pim van der Harst (Editor-in-Chief, UMCU) benadrukt in zijn editorial dat het belangrijk is dat NHJ zich aanpast aan het veranderende landschap van de cardiologie. Om de diversiteit van de cardiologie beter weer te geven hebben we onze redactieraad ingedeeld in expertises. Lees meer »

Nieuwste editie NHJ

In deze editie artikelen over: aanbevelingen voor patiënten met niet-ischemische cardiomyopathie, beoordeling van patiënten met niet-ischemische cardiomyopathie Lees meer »

Opsporen van klinisch AF in kwetsbare ouderen

Lenneart Zwart (Dijklander Ziekenhuis, Hoorn) en collega’s beschrijven in hun artikel dat de GERAF-studie zich richt op screening van oudere patiënten op klinisch atriumfibrilleren en evaluatie van behandeling met orale anticoagulantia. Lees meer »

Reusachtig sacculair aneurysma?

Gijs van Steenbergen (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) beschrijft in zijn casus een 81-jarige vrouw zonder significante cardiovasculaire voorgeschiedenis. Zij kreeg progressieve, niet inspanningsgebonden pijn op de borst. Lees meer »

Nieuwste editie NHJ

In deze editie drie artikelen over atriumfibrilleren (AF). Tijdige detectie en behandeling van AF, inclusief adequaat beheer van onderliggende (cardiovasculaire) risicofactoren zijn belangrijk voor het terugdringen van de ziektelast die gerelateerd is aan deze steeds vaker voorkomende ritmestoornis. Lees meer »

ECPR: verbeterde overleving?

Samir Ali (Erasmus MC, Rotterdam) en collega’s beschrijven in hun artikel dat hoewel de overlevingspercentages voor een hartstilstand buiten het ziekenhuis (OHCA) zijn verbeterd, de prognose voor refractaire OHCA slecht blijft. Lees meer »

Meer dialoog onder onze lezers!

In dit nummer van NHJ introduceren we een (nieuwe) aangepaste categorie, ‘Brieven aan de redactie’, om een dynamische dialoog onder onze lezers te bevorderen. Kritische bijdragen van maximaal 175 woorden worden aangemoedigd om een gerichte discussie te stimuleren en bij te dragen aan de voortdurende verbetering van kennis. Lees meer »